2013-08-04

food is my friend

Jag är inte rädd för att dö av undervikt, jag är rädd för att dö av övervikt. Jag känner mig närmre till de överviktiga människornas lidande än de underviktiga. Hetsdelen i mig får mig att förstå hur tankegångarna hos en överviktig matmissbrukare fungerar. Jag är så rädd för att jag kommer hamna på 250 kg och låta det gräva min grav.

Att låta det gå så långt är exakt lika hemskt som att låta det gå så långt tills man bara väger 50 kg - det finns ingen skillnad i det självskadandet. Och jag fruktar att jag har större tendens till att låta det gå uppåt än neråt. Tio kg ner klarar jag, men tio kg upp är en barnlek. Ansträngningen till att låta vågen gå uppåt är bara en blandning mellan enorm ångest/självhat och den där likgiltigheten som kväver hela ens vardag.

Hur du äter för att det dödar alla känslor inombords, hur du lurar dig själv till att tro att en timmes hets är en värd sysselsättning, hur du försöker förklara att maten är din vän, det som får dig att må bra, det som är tryggt och som håller dig sällskap. Men hur du sedan fylls med skam och skuldkänslor, maten som skulle få dig att må bättre tog dig bakom ljuset, ljög dig rakt upp i ansiktet. Känslan av att ha ätit är inte hanterbar.

Det är inte rättvist att vara kluven till mat - att tänka tanken att det är underbart att hetsäta och låta tankarna ta över hjärnans verksamhet för en kort, intensiv stund, men att ändå innerst inne veta att det inte är klokt. Inte för någon som lider så otroligt av att få det inuti sig, inte för någon som ser varenda måltid som ett bakslag i ens liv, inte för någon som inbillar sig att mat är gift.

Övervikt har en känsla av förlorad kontroll, av att ingen eller inget kan hjälpa en ur det, av att hopplösheten är ett rent faktum och att friskhet är ett löst mål. Undervikt har samma känslor. Jag har samma känslor.

3 kommentarer:

  1. Jag mår dåligt när jag läser detta, jag skulle vilja kunna knäppa med fingrarna så att du ska må bra. Så att du ska sluta självhata dig själv, sluta se mat som en fiende. För vet du? Du är så jäkla vacker, hela du - din kropp med. Du är perfekt och ja vill se dig frisk. Ingen människa ska få känna som känner dig (ja vet hur det känns), ja hoppas att du en dag ska bli frisk och inte låta maten/självhatet stå i vägen. Kramis<3

    SvaraRadera
  2. Kram, du skriver alltid så bra!

    Ta hand om dig.

    SvaraRadera
  3. Sv. Åh man blir ju bara så glad för sånna små kommentarer. :D Du är fin <3 Jag vet inte hur det går, känner mig så likgiltig, tråkig, hopplös. Har inte längre min skola att fly till, där hade jag ju allt, jag älskade att vara där.
    Har funderat massor på vad jag ska göra i höst; plugga, studera, åka till Norge, åka som au pair, jobba. Enda problemet är att jag inte har något jobb. Så eftersom jag var rädd att inte komma in om två år på programmet jag sökte och kom in på så har jag tackat ja men jag vill inte plugga egentligen :(

    Med friskheten och maten går det sådär. Jag har ätit alldeles för mycket nu i sommar, eller mer normalt kanske. Jag har ju varit hemma mycket eftersom jag inte jobbar så jag kan inte komma undan med måltider så lätt. Jag funderar på att försöka strunta i ångesten i sommar och försöka njuta av min - kanske sista lediga sommar, på länge. Jag tackar fortfarande nej till att åka med kompisar till stranden och jag hatar att visa mig i korta sommarkläder. Det är hemskt att se sig i spegeln.
    Men vill inte att mat- och vikttankar ska förstöra sommaren. Tänker att när hösten kommer kan jag gå ner i vikt på allvar när jag inte behöver vara hemma och kan ta kontrollen själv. Men vem försöker jag lura? Har ingen kontroll och har inte haft på länge...

    Hur är det med dig? Du skriver alltid så tänkvärda inlägg, väldigt läsvärda och bra. Vad gör du till hösten? Hur är det med friskhetstankarna? Finns de fortfarande kvar? Du förtjänar att bli frisk!

    Massor med kramar till dig, fina du <3

    SvaraRadera